top of page
Image by Mikhail Pavstyuk

EN TRYGGHET

Behöver du rådgivning inom familjerätt eller brottmål?

Boka ett 15 minuters kostnadsfritt konsultationssamtal över telefon så hjälper vi dig att komma igång med ditt ärende.

Behåll ditt körkort eller få en kortare spärrtid – vi hjälper dig!

  • Valentina Poles
  • 10 feb.
  • 3 min läsning

Att förlora körkortet kan vara en stor påfrestning och påverka både din vardag och ditt arbete. Men du har möjligheter att påverka beslutet! Oavsett om det gäller fortkörning, rattfylleri, medicinska skäl eller andra orsaker kan vi hjälpa dig att överklaga och minska spärrtiden – eller i bästa fall behålla körkortet helt.

Vi har samlat allt du behöver veta – från varför körkort återkallas till hur du kan minska spärrtiden eller överklaga Transportstyrelsens beslut.

 

När kan körkortet återkallas?

- Rattfylleri eller drograttfylleri – Att köra påverkad av alkohol eller droger leder ofta till indraget körkort.

- Allvarliga trafikbrott – Exempelvis fortkörning, vårdslöshet i trafik, körning mot rött ljus eller smitning från en olycka.

- Upprepade överträdelser – Flera mindre trafikbrott, som fortkörningar eller att inte använda bilbälte, inom två år.

- Medicinska skäl – Hälsotillstånd som synnedsättning, epilepsi eller andra medicinska hinder för trafiksäkerhet.

- Allvarliga brott – Även brott utanför trafiken, som grov misshandel eller narkotikabrott, kan leda till körkortsåterkallelse.

- Felaktigt utfärdat körkort – Till exempel genom fusk vid förarprov eller lämnande av falska uppgifter.

- Ej inskickat läkarintyg – Underlåtenhet att lämna in begärt läkarintyg kan också leda till återkallelse.

 

Vad är spärrtid och kan den kortas?

Spärrtid är den tid som körkortet är återkallat och Transportstyrelsen inte får tillverka ett nytt körkort åt dig. Den varierar från 1 till 36 månader beroende på orsaken till återkallelsen. Det finns dock sätt att få spärrtiden minskad:

Ansök om alkolås: För rattfylleribrott kan du ansöka om att använda alkolås istället för att avtjäna hela spärrtiden. Läs mer om vad alkolås innebär.

Medicinsk rehabilitering: Vid hälsorelaterade återkallelser kan behandling och läkarutlåtanden hjälpa dig att få tillbaka körkortet snabbare.

Specifika skäl: Om ditt körkort är avgörande för ditt arbete, till exempel om du är yrkeschaufför, kan det finnas särskilda möjligheter att ansöka om dispens.

 

Vad gäller vid medicinska skäl?

Om ditt körkort återkallas av medicinska skäl, beror det ofta på en läkares bedömning. Vanliga orsaker är sjukdomar som påverkar din körförmåga, till exempel:

• Epilepsi

• Synnedsättningar

• Psykiska sjukdomar eller hjärtproblem

För att få tillbaka körkortet behöver du genomgå en medicinsk utredning och uppfylla Transportstyrelsens hälsokrav.

 

Rattfylleri och grovt rattfylleri – vad gäller?

Gränsen för rattfylleri ligger på 0,2 promille i blodet, medan grovt rattfylleri gäller vid över 1,0 promille eller om körningen utgjort en påtaglig fara. Spärrtiden är ofta minst 12 månader, men det finns möjlighet att ansöka om alkolås eller andra åtgärder för att minska tiden.

 

Fortkörning – hur länge blir körkortet indraget?

Spärrtiden vid fortkörning beror på hur mycket du överskridit hastighetsbegränsningen och vägens hastighetszon. Till exempel:

20-30 km/h över gränsen i en 30-zon: 2 månaders spärrtid.

60+ km/h över gränsen: Spärrtiden kan bli upp till 6 månader eller mer.

Transportstyrelsen tar hänsyn till om körkortet är nödvändigt för ditt arbete när spärrtiden bestäms.

 

Körkort återkallat på grund av olovlig körning?

Att köra bil utan giltigt körkort räknas som grov olovlig körning. Förutom dagsböter eller fängelse kan detta också leda till förlängd spärrtid.

 

Yrkesförare – vad kan du göra?

För yrkesförare kan ett återkallat körkort innebära förlorad inkomst eller arbete. Du kan ansöka om dispens för att få tillstånd att köra i specifika situationer under utredningens gång. Kontakta oss för att få hjälp med din ansökan!

 

Kan beslutet överklagas? – Vi löser det åt dig!

Ja, Transportstyrelsens beslut kan överklagas, och vi ser till att det görs på bästa möjliga sätt. Ett välformulerat yttrande eller en överklagan kan vara avgörande för att påverka beslutet och minska spärrtiden – eller till och med få tillbaka körkortet helt.

Så hjälper vi dig:

• Yttrande till Transportstyrelsen – Vi skriver ett yttrande där vi framhäver viktiga skäl för att mildra beslutet, som att få en varning i stället för återkallelse eller en kortare spärrtid.

• Överklagan till Förvaltningsrätten – Om beslutet redan är fattat, hanterar vi överklagandet och ser till att alla viktiga detaljer framhävs.

 

Vi tar hand om allt – du slipper stressen!

Att hantera en körkortsfråga kan vara både stressande och komplicerat, men du behöver inte göra det själv. Vi sköter allt det juridiska åt dig – från yttranden till överklaganden – så att du får de bästa förutsättningarna att behålla eller återfå ditt körkort.


📞 Kontakta oss idag för en kostnadsfri bedömning och låt oss hjälpa dig med din situation!

Yorumlar


Yorumlara kapatıldı.
bottom of page