top of page
Image by Mikhail Pavstyuk

EN TRYGGHET

Behöver du rådgivning inom familjerätt eller brottmål?

Boka ett 15 minuters kostnadsfritt konsultationssamtal över telefon så hjälper vi dig att komma igång med ditt ärende.

Katja Lundin

Mitt barn har blivit omhändertaget - varför och vad händer nu?



Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)

 

Vad är tvångsvård?

Domstolen kan under särskilda omständigheter besluta att ett barn ska vårdas med tvång. Detta innebär att barnet kan placeras i ett familjehem eller på ett SiS-hem eller HVB-hem utan vårdnadshavares eller den unges samtycke.

 

Tvångsvård på grund av bristande hemförhållanden

2 § Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)


När är tvångsvård aktuellt?

Tvångsvård kan bli aktuellt om det finns en påtaglig risk för barnets hälsa eller utveckling på grund av fysisk eller psykisk misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller andra allvarliga förhållanden i hemmet.

 

Fysisk eller psykisk misshandel kan innebära att ett barn utsätts för våld, hot eller kränkningar av en förälder eller annan nära person i hemmet. Fysisk och psykisk misshandel kan också inkludera hedersrelaterad våld och förtryck samt barn- och tvångsäktenskap. Brister i omsorgen kan innebära att föräldrarna allvarligt försummar barnets grundläggande behov, som mat, kläder, bostad, skola eller sjukvård. Andra allvarliga förhållanden i hemmet kan t.ex. vara att det finns allvarliga relationsstörning mellan vårdnadshavarna och den unge.

 

Tvångsvård på grund av den unges eget beteende

3 § Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)


När är tvångsvård aktuellt?

Tvångsvård kan bli aktuellt om det finns en påtaglig risk för barnets hälsa eller utveckling på grund av missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende.

 

Med missbruk av beroendeframkallande medel avses alkohol, narkotika och jämställda tekniska preparat. Redan i ett tidigt stadie där den unge håller på att utveckla ett beroende, kan detta anses utgöra en fara för den unges hälsa eller utveckling.

 

Brottslig verksamhet syftar inte på enstaka mindre allvarliga brott eller rena bagatellförseelser. Brottsligheten ska ge uttryck till en sådan bristande anpassning till samhället att det kan anses föreligga ett vård- och behandlingsbehov.  

 

Socialt nedbrytande beteende innebär att den unge avviker från samhällets grundläggande normer, exempelvis genom att begå mindre allvarlig brottslighet eller vistas i olämpliga miljöer som t.ex. kriminell miljö.

 

I vissa fall kan också både 2 och 3 §§ LVU bli aktuella.

 

1 kap. 2 st. LVU ”Den som är under 18 år ska dock beredas vård enligt denna lag, om någon av de situationer som anges i 2 eller 3 § föreligger och det kan antas att behövlig vård inte kan ges den unge med samtycke av den eller dem som har vårdnaden om honom eller henne och, när den unge har fyllt 15 år, av honom eller henne själv.”

Tvångsvård enligt LVU kan endast tillämpas när samtycke inte finns eller det finns anledning till att tvivla på samtyckets tillförlitlighet.

 

Vem ska visa att tvångsvård är nödvändigt?

För att tvångsvård ska kunna beslutas måste risken för barnets hälsa eller utveckling vara påtaglig och konkret. Socialnämnden, som ansöker om vård hos förvaltningsrätten, har bevisbördan för de omständigheter som påstås.

 

Innan socialnämnden ansöker om vård till domstolen, måste socialtjänsten utreda om det finns grund för tvångsvård. Utredningen sker vanligtvis genom flera samtal med barnets vårdnadshavare, barnet själv samt andra personer i barnets närhet, till exempel skolpersonal eller nära släktingar.

 

Mitt barn har blivit omedelbart omhändertaget – vad händer nu?

6 § Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)

 

Vad är ett omedelbart omhändertagande?

Om det finns sannolika skäl att ett barn har behov av LVU-vård och det föreligger en akut risk för barnets hälsa eller utveckling, kan socialnämnden i en kommun fatta beslut om att omedelbart omhänderta barnet. Vid sådana tillfällen kan socialtjänsten hämta barnet direkt från förskola, skola eller hemmet. Barnet placeras sedan tillfälligt i ett familjehem eller på ett HVB-hem eller SiS-hem.

 

När kan socialnämnden omedelbart omhänderta ett barn?

Socialnämnden kan besluta om omedelbart omhändertagande när det finns stark oro för barnets välmående. Exempel på sådana situationer är om barnet far illa i sin hemmiljö, exempelvis genom misshandel eller vanvård, eller om barnet utsätter sig själv för allvarliga risker.

 

Vad händer nu?

När socialnämnden har beslutat om omedelbart omhändertagande måste de inom en vecka meddela förvaltningsrätten (domstolen). Förvaltningsrätten har sedan en vecka på sig att fastställa beslutet.

 

Om förvaltningsrätten fastställer socialnämndens beslut, ska domstolen pröva beslutet slutligt inom fyra veckor. Den slutliga prövningen sker vanligtvis genom en muntlig förhandling där alla parter får möjlighet att komma till tals. Om barnet är över 15 år kan det själv delta vid förhandlingen.

 

Barnets bästa

Ett beslut om tvångsvård och omedelbart omhändertagande är en ingripande åtgärd i både barnets och vårdnadshavarnas liv. Det är därför viktigt att beslutet är välgrundat. Barnets bästa ska alltid vara avgörande i beslutet.

 

Rätt till kostnadsfri advokat

Under hela rättsprocessen har både barn och vårdnadshavare rätt till stöd från ett offentligt biträde som ivaratar dina rättigheter. Det offentliga biträdet, som är jurist eller advokat, är kostnadsfritt och bekostas av staten. Du har rätt att själv önska vilket offentligt biträde du vill ha vid din sida, och kan meddela domstolen att du önskar en jurist eller advokat från Legal24 Advokatbyrå. Vi är specialiserade på frågor inom LVU och finns här för att stötta dig.

16 visningar0 kommentarer

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page